De schoonheid van vissenwervels / Ank van Engelen

Door toevallige vondsten langs de kust van partiële vis schedeltjes en skeletjes ( waarvan de meesten waarschijnlijk van kabeljauw) raakte ik gefascineerd door de schoonheid en opbouw van de bottenstructuur. Vanuit de gedachte dat in vroeger tijden het héle dier werd gebruikt (van rendieren  bijvoorbeeld werd vlees, huid en botten helemaal opgebruikt en verwerkt tot soms prachtige gebruiksvoorwerpen), kon ik daarna geen enkel visskelet dat ik vond, laten liggen. Ik besloot me te beperken tot de ruggegraat, voornamelijk omdat ik die, eenmaal schoongemaakt, van een ontroerende schoonheid vond. Middagen lang stond hier een pan met gevonden ruggegraatwervels te pruttelen en stond ik de botjes afzonderlijk schoon te boenen. En nog steeds blijf ik ze oprapen langs het strand, op zoek naar een nieuwe bestemming voor deze kleinoden.

By accidental finds on the beach of partials skulls and skeletons of fish (probably the most were codfish), I became fascinated by the beauty and structure of their bones. Keeping in mind that in earlier times the whole of the animal was used (reindeer were used completely for instance : their meat, skin and bones were processed, also into sometimes beautiful utensils), I picked up every fish skeleton I found.
I decided to limit myself to its backbone, mainly because , once cleaned, it showed  a touching beauty. A pan with fish backbones was stirring  on the stove  several afternoons and I was scrubbing them separately to clean them. And still I continue to pick them up along the beach, looking for a new destination for this little gems.