17-05 Onafhankelijkheidsdag

Vandaag, direct na Pinksteren, is het een nationale feestdag. In heel Noorwegen wordt op 17 mei de onafhankelijkheid gevierd. Op deze dag werd in 1814 de Noorse grondwet bekrachtigd. Tevens is het een eerbetoon aan de koninklijke famile. Ons werd verteld dat het altijd een echte feestelijke dag is met parades, en diverse bijeenkomsten in verschillende publieke gebouwen in de stad, en dat mensen zich dan in hun mooiste kleren of in klederdracht kleren steken.
Wij vertrekken rond 11.00 uur naar het centrum van de stad. In het centrum is het al een drukte van belang, maar wat me opvalt zijn opnieuw de vele nationaliteiten en kleuren die er te zien zijn. Donkere Aziatische en Afrikaanse meisjes in Noorse klederdracht - beslist niet als verkleedpartij, maar met trots gedragen -, Aziatische meisjes in prachtige sari’s en gewaden, Noorse vrouwen en mannen in allerlei traditionele kleding. Maar vooral: iedereen draagt de Noorse vlag. We worden gastvrij binnengehaald in zowel de Lutherse kerk als de sporthal. In de kerk krijg ik even een brok in mijn keel, als ik me realiseer hoe gemoedelijk en oprecht de saamhorigheid, zowel hier binnen als elders in de stad aanvoelt.
In de sporthal is het een drukte van belang. Aan lange tafels ook hier weer allerlei mensen van verschillende etniciteiten aan koffie, thee en taart of koek. Er onspint zich een aardig gesprek met een aantal Filippijnse vrouwen, die ons vertellen dat Vadsø zo’n beetje de Noorse hoofdstad is wat betreft vluchtelingenopvang. Als Kaija en ik naar huis lopen zwaaien we dapper met onze Noorse vlag. We beseffen dat Nederland en Finland aan deze gemoedelijkheid en nuchterheid nog een puntje kunnen zuigen.

Today, the 17th of May, is Constitution Day and throughout Norway it is celebrated as a National holiday. On this day in 1814 the Norwegian Constitution was ratified. And recently it’s celebration is also a tribute to the royal family.  In Vadsø it is a real festive day with parades, and various meetings in several public buildings in the city. People dress up in their finest clothes, or in traditional costumes.
Around 11 am we take off to the centre of the city. It is already very busy there. Again I notice the many nationalities and colours of the people assembled there. Dark Asian and African girls in Norwegian costume, wearing it proudly, Asian girls in beautiful saris and robes, Norwegian women and men in all kinds of traditional clothing. But above all, everyone is wearing the Norwegian flag. We are welcomed in both the Lutheran Church and in the Sports Hall.
Watching a part of the ceremony in the church, I realise a bit moved how friendly and sincere the solidarity feels. The Sports Hall is crowded. At long tables people of all kinds of ethnic background are having coffee, tea and cake. We are having a nice conversation with three Filipino women. They explain to us how Vadsø is pretty much the Norwegian capital when it comes to welcoming refugees.

Walking home Kaija and I also wave a Norwegian flag.