05-05 Wandeling op het schiereiland Vadsøya

 

Naast dat op Vadsøya de eerste bewoning van Vadsø begon (van die laat- middeleeuwse bewoning zijn nog enkele restanten te vinden), was hier ook een ankerplaats voor  het luchtschip (zeppelin) de ‘Norge’ dat in 1926 als eerste de Noorpool bereikte. De Noorse ontdekkingsreizger Roald Admundsen en de Italiaanse  luchtschipbouwer Umberto Nobele verlieten met een 13 koppige bemanning Spitsbergen op 11 mei 1926, en landden twee dagen later in Alsaka.

Amundsen verdween in 1928 bij een vliegtuigcrash in de Noordelijke Ijszee tijdens een reddingsmissie voor Nobile, die tijdens zijn tweede poolreis met de 'Italia' gestrand was. Zijn vliegtuig werd nooit teruggevonden en ook het lichaam van Amundsen is dus tot op heden niet gevonden.
De mast is nagebouwd naar het origineel dat er stond en ik kijk er vanuit mijn raam bijna op uit.
Toch leuk om zulke dingen zomaar tegen te komen, maar nog fijner om zomaar wat rond te sjouwen op het eiland. Zowel Kaija als ik zijn echte ‘struiners’: we kunnen niet lopen zonder van alles op te rapen, te bekijken en soms mee te nemen. We hebben inmiddels al een hele verzameling rugschilden van krabben (die hier uitzonderlijk groot lijken), wieren, schelpen, stenen.
Het eerste tekenen vanaf een steiger op het eiland voelt weer vertrouwd: rust, concentratie, gefocust zijn. Heerlijk!

A hike on the Vadsøya peninsula

In addition to being the first inhabited place of Vadsø (some traces of medieval habitation can still be found), Vadsøya also was an anchorage for the ‘Norge’ air ship (zeppelin) that was the first to reach the North Pole in 1926.

Just wandering about the island. Both Kaija and me are real ‘foragers’: we cannot walk without picking up all kinds of things, studying them and sometimes taking them with us. By now, we have a considerable collection of carapaces of crabs (who seem extraordinarily big her), seaweeds, shells, stones.

My first diary drawing, made while sitting on the end of the pier: tranquility, contemplation, focusing.

Het weerstation op het eiland

De ankermast voor de geslaagde Noordpoolvlucht in 1926.

De plaquette voor Admundsen en Nobile

Vissersbootje met zicht op de fjorden aan noordzijde.

Aan het eind van de steiger: een heerlijke tekenplek

  • 25-05 Een middagje schetsen op Vadsøya op een van mijn favoriete plekken.

  • 25-05 Laag tij op Vadsøya aan de Barentszee.

  • 25-05 Vanaf de hoge aanlegsteiger richting noordoosten, ik krijg geen genoeg van dit uitzicht..